Поддержка важного законопроекта комитетом Верховной Рады Украины
Обмеження на реалізацію права на приватизацію

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин на черговому засіданні 11 листопада 2015 р. підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів

щодо зняття штучних обмежень на реалізацію права на приватизацію і отримання в користування земельних ділянок» № 3190 від 29.09.2015. Про це повідомив один з авторів законопроекту народний депутат Олег Кулініч, член депутатської групи «Партія Відродження».

Олег Кулініч, презентуючи законопроект, зазначив: «З 2014 року Законом „Про регулювання містобудівної діяльності" заборонено передавати земельні ділянки державної і комунальної власності у разі, коли відсутня містобудівна документація. В принципі, така норма є виправданою. Хаотичної забудови територій не має бути, тому спочатку треба розробити комплексний план розвитку територій, передбачити розвиток інфраструктури, а вже потім роздавати землю у власність та користування. Але є і інший бік проблеми. Така містобудівна документація є дорогою, і не усі місцеві бюджети мають потрібні кошти. Крім того, час розробки такої документації є тривалими».

Автор законопроекту відмітив, що заручниками цієї ситуації виявились прості громадяни, які внаслідок заборони не можуть приватизувати ділянки під власними будинками. Тому пропонується зробити виключення для надання земельних ділянок для вже існуючої нерухомості і дозволити передавати їх за відсутності містобудівної документації. Олег Іванович підкреслив, що це не стосується самовільної забудови, мова йде тільки про випадки, коли право на будівлю вже зареєстровано.

«Крім того, пропонуємо дозволити в такому ж порядку надавати землю для будівництва великих державних інфраструктурних проектів, — доріг, мостів, ліній електропередач, водо і газопроводів. Сьогодні державні підприємства, які їх будують, мають ще й фінансувати розробку містобудівної документації. Але ж такі об'єкти іноді знаходяться на території декількох областей, тому витрати на розробку документації є величезними» — резюмував нардеп.