Питання спадкування

Сьогодні в Україні атуальними залишаються питання спадкування. Все частіше люди цікавляться, в які сроки потрібно подавати документи на приняття спадщини, щоб її не втратити. Відмітим, не всі знають, що у нашій країні на законодавчому рівні встановлено, що ті спадкоємці, які на знали про смерть спадкодавця і не змогли завчасно оформити майно, мають додатковий час на вирішення цієї проблеми.

У Верховний Суд України бул поданий позов, в якому йшлося про визначення додаткового часу для прийняття спадщини (№6-1215цс16). Суд цей позов розглянув і визначив, що якщо спадкоємець не був повідомлений про смерть спадкодавця, і тому не зміг подати необхідні документи в строк, то він має додатковий термін на це.

Проте, в Цивільному кодексі в статті 1272, частина третя говориться, що за позовом спадкоємця, якщо він прогаяв час і з поважної причини не зміг прийняти в строк спадщину, суд може назначити йому додатковий термін. Цього терміну має бути достатньо, щоб оформити спадщину.

До поважних причин пропуску терміну оформлення спадщини можно віднести такі:

•якщо суд визнав причини пропуску поважними;

•якщо спадкоємець мав деякі перешкоди і не зміг завчасно подати заяву.

Якщо спадкоємець перешкод ніяких не мав, правом прийняти спадщину через те, що про смерть спадкодавця не знав, не скористався, то тоді немає ніяких правових підстав для призначення йому додаткового терміну.