Спільне майно

Хоча в Україні є досить розповсюдженою ситуація, коли подружжя розлучається і починає ділити майно, що було придбане разом під час шлюбу, та те, що воно є спільним потрібно ще довести. Тому Судовою палатою, яка займається цивільними справами та Верховним Судом України був напрацьований механізм, у якому разі визнавати майно спільним.

Якщо ми розглянено Статтю 60 Сімейного Кодексу то, в ній записано, що майно, яке подружжя придбало в шлюбі належить одинаково і чоловікові, і жінці. Тобто, це сумісна власність. Це правило розповсюджується навіть якщо, наприклад, дружина навчалася чи доглядала за дітьми, адже в таких випадках вона не може мати самостійного доходу. Але в статті пятьдесят сім, частині третій Сімейного Кодексу вказано, що особистим майном чоловіка/дружини може вважатися тільки те майно, яке в період  шлюбу було придбане за його чи її особисті кошти.

Тому, визначити, чи належить майно до спільної власності, можно не тільки фактом його придбанння в період шлюбу. Потрібно враховувати ще й спільну участь чоловіка і жінки працею або засобами в придбанні майна. Через це у суді потрібно доказати не лише той факт, що майно куплялось в період шлюбу. Довести ще треба, що воно було куплене на спільні кошти подружжя.

Згідно законодавства, є два критерія, за якими майно може бути визнане спільним:

• кошти, за які подружжя придбало майно;

• час придбання майна.

Якщо в шлюбі майно куплялося лише за гроші одного з подружжя, тоді  воно об'єктом сумісної власності вважатися не може. Таке майно є особистою власністю того, хто на свої гроші його придбав.